## Quantitative Aptitude Quiz

**1. Suresh started a business, investing Rs. 18000. After 3 months and 4 months respectively, Rohan and Sudhir joined him with capital of Rs. 12000 and Rs. 9000. At the end of the year the total profit was Rs. 3982. What is the difference between Rohan’s and Sudhir’s in the profit ?**

1) Rs. 354

2) Rs. 370

3) Rs. 362

4) Rs. 121

5) Rs. 462

**2. A man can row 8 km/h in still water. If the river is running at 6 kmp/h it takes 30 hours more to go upstream than to go downstream for the same distance. What is the distance?**

1) 35 km

2) 50 km

3) 64 km

4) 70 km

5) 80 km

**3. The dfference between the compound interest and the simple interest on a sum for 3 years at 10% interest per annum is equal to Rs. 37.20. What is the sum ?**

1) Rs. 1000

2) Rs. 1200

3) Rs. 1500

4) Rs. 1800

5) Rs. 2000

**4. There is sufficient food for 360 men for 38 days. After 8 days, 90 men left the place. For how many days will the remaining food last for rest of the men?**

1) 36 days

2) 40 days

3) 45 days

4) 48 days

5) None of these

**5. Sumit decided to clear all his dues through cheque. His total dues was Rs. 40000. He clears it through cheque by paying Rs. 42628. What percentage service tax was charged by the bank ?**

1) 2.36%

2) 3.28%

3) 4.71%

4) 6.57%

5) 5.71%

**6. A person sold 1/3 of a commodity at 20% profit, 1/5 at 30% profit and the rest at 10% profit. If the total profit earned by him is Rs. 156 then find the cost price of the commodity.**

1) Rs. 720

2) Rs. 800

3) Rs. 840

4) Rs. 900

5) Rs. 960

**7. If the numerator and denominator of a fraction are increased and decreased by 40% respectively, the fraction becomes 14/15. What is the original fraction ?**

1) 1/7

2) 2/9

3) 2/5

4) 3/8

5) 1/2

**8. A box contains 3 red, 4 black and 5 green balls. If 3 balls are drawn at random, then what is the probability that they are of the same colour?**

1) 3/41

2) 38/41

3) 3/44

4) 41/44

5) None of these

**9. The length and breadth of a square are increased by 30% and 20% respectively. The area of the rectangle so formed exceeds the area of the square by**

1) 50%

2) 52%

3) 54%

4) 56%

5) 58%

**10. Mr. Sarang invests 6% of his monthly salary i.e. Rs 2,100 on insurance policies. Also he invests 8% of his monthly salary on family mediclaim policies and another 9% of his salary on NSCs. What is the total annual amount invested by Mr. Sarang? **

1) Rs 11,400

2) Rs 96,600

3) Rs 8,050

4) Rs 9,500

5) None of these

**Answers:**

**1.** 3)

12*18 : 9*12 : 8*9

= 6 : 3 : 2

3982/11 *(3-2) = Rs. 362

**2.** 4)

Let distance = x km

upstream speed = 8-6 = 2 kmph

downstream speed = 8+6 = 14 kmph

x(1/2 – 1/14) = 30

x = 70 km

**3.** 2)

diff between CI & SI for 3 yr = P(R/100)²(R+300)/100

37.20 = P(10/100)²(10+300)/100 = Rs. 1200

**4.** 2)

360*38 = 360*8 + 270*x

x = 40

**5.** 4)

(2628/40000)*100 = 6.57%

**6.** 4)

x[(1/3)(20/100) + (1/5)(30/100) + (7/15)(10/100)] = 156

x = 900

**7.** 3)

14x/6y = 14/15

x/y = 2/5

**8.** 3)

(3C3 + 5C3 + 4C3)/(12C3) = 3/44

**9.** 4)

(130/100)(120/100)*100 = 156

exceeds by = 156-100 = 56%

**10.** 2)

total amount invested = 2100*23/6 = 8050

annual = 8050*12 = Rs 96,600